Co wiesz o polskim gazie? [QUIZ]

30 kwietnia 2020, 12:28
flame-580342_1920
Fot. Pixabay

Sprawdź swoją wiedzę o polskim sektorze gazowym.

1)    Ile gazu ziemnego rocznie zużywa się w Polsce?

a)    Ok. 8 mld metrów sześciennych
b)    Ok. 17 mln metrów sześciennych
c)    OK. 18 mld metrów sześciennych


2)    Jaki rodzaj gazu odbierany jest przez Terminal w Świnoujściu?

a)    LPG
b)    LNG
c)    RPG

3)    Ile procent powierzchni Polski ma dostęp do sieci gazowej?

a)    100%
b)    80%
c)    60%

4)    Do kiedy obowiązywać ma obecny kontrakt z Gazpromem na dostawy gazu do Polski?

a)    Do 2022 roku
b)    Do 2020 roku
c)    Już nie obowiązuje

5)    Polskie plany dot. dywersyfikacji dostaw gazu nie zakładają:

a)    Budowy drugiego gazoportu
b)    Rozbudowy Terminala w Świnoujściu
c)    Budowy gazociągu do Szwecji przez Danię

6)    Prawidłowe rozwinięcie skrótu PSG to:

a)    Polskie Składy Gazowe
b)    Polska Spółdzielnia Gazowa
c)    Polska Spółka Gazownictwa

7)    Z jaką spółką Polska nie handluje gazem skroplonym:

a)    Novagas
b)    Quatargas
c)    Cheniere Energy

8)    Gazociąg Jamalski wchodzi na terytorium Polski od strony:

a)    Ukrainy
b)    Białorusi
c)    Słowacji

9)    Z jakiego kraju Polska nie kupowała gazu?

a)    Z USA
b)    Z Norwegii
c)    Z Nigerii

10)    Prezesem PGNiG jest obecnie:

a)    Jerzy Kwieciński
b)    Piotr Woźniak
c)    Piotr Naimski

Odpowiedzi:

1 – c; 2 – b; 3 – c; 4 – a; 5 – c; 6 – c; 7 – a; 8 – a; 9 – c; 10 – a.

KomentarzeLiczba komentarzy: 5
staszek
czwartek, 30 kwietnia 2020, 16:47

czy odpowiedź na pytanie 8 nie powinna byc b) Białoruś?

poniedziałek, 4 maja 2020, 11:33

Białoruś, to "ropociąg".

staszek
poniedziałek, 18 maja 2020, 10:02

a w Kondratkach na granicy z Białorusią nie dostajemy gazu via Gazociąg Jamał?

Zosiek
piątek, 1 maja 2020, 01:47

A to nie gazociąg Przyjaźń?

daruniu01
czwartek, 30 kwietnia 2020, 21:22

No mnie się też tak wydawało.

Tweets Energetyka24